Ενημέρωση από την Επαγγελματική Ένωση ΣΓΠ Χειρουργών Ελλάδος

Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

 

Με έκπληξη παρακολουθούμε το νέο κύμα παραπληροφόρησης του Οδοντιατρικού κόσμου σχετικά με την “απαγόρευση” άσκησης χειρουργικών πράξεων από τους συναδέλφους οδοντιάτρους, την “ιατρικοποίηση” της χειρουργικής του στόματος και την “αναγκαιότητα” δημιουργίας νέας χειρουργικής οδοντιατρικής ειδικότητας για την “προστασία” της οδοντιατρικής επιστήμης. Αυτή η παραπληροφόρηση, όπως είναι φυσικό, έχει ενταθεί εν όψη των επικείμενων εκλογών των Οδοντιατρικών Συλλόγων, με οφθαλμοφανή σκοπό την τρομοκράτηση των συναδέλφων και την επακόλουθη άγρα ψήφων.

Για την ενημέρωση σας, επαναπροωθούμε το έγγραφο το οποίο είχαμε αποστείλει σε όλους τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας στις 04.02.2017 και καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφή τα παρακάτω:

 

1. Το φάσμα της Οδοντιατρικής Επιστήμης είναι διεθνώς κατοχυρωμένο, αδιαμφισβήτητο και συνεχώς αυξανόμενο. Η κινδυνολογία περί της απώλειας χειρουργικού φάσματος ή απαγόρευσης άσκησης χειρουργικών πράξεων προκαλεί μόνο θυμηδία. Εξάλλου, η ειδημοσύνη των Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών στην Χειρουργική του Στόματος απορρέει -πέρα από την πολυετή εκπαίδευση τους- από την κατοχή του Πτυχίου της Οδοντιατρικής και την κατοχή της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος του Οδοντιάτρου.

2. Να υπενθυμίσουμε σε κάποιους, οι οποίοι θέλουν να μας παρουσιάσουν ως τους “γιατρούς που θέλουν να κλέψουν τις οδοντιατρικές πράξεις” ότι η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική απαιτεί Πτυχίο Ιατρικής και Πτυχίο Οδοντιατρικής, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ιατρού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οδοντιάτρου και πενταετή ειδίκευση. Όλα τα παραπάνω είναι υποχρεωτικά για την λήψη της ειδικότητας. Δεν μπορείς να είσαι ΣΓΠΧ χωρίς πτυχίο Οδοντιατρικής. Δεν μπορείς να είσαι ΣΓΠΧ χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Οδοντιάτρου. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε κανένας δεν είναι περισσότερο Οδοντίατρος από εμάς και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να πλειοδοτεί σε “Οδοντιατροσύνη” έναντι ημών.

3. Οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοι Χειρουργοί διαχρονικά είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων οδοντιάτρων για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου οι υπηρεσίες μας είναι απαραίτητες. Ουδέποτε διεκδικήσαμε αποκλειστικότητα στις ενδοστοματικές χειρουργικές πράξεις, τουναντίον σταθερά μεταδίδουμε την χειρουργική μας γνώση στους συναδέλφους Οδοντιάτρους χωρίς να αμφισβητούμε τη δυνατότητα τους να τις εφαρμόσουν στην καθ’ημέρα πράξη. Οπότε θεωρούμε τουλάχιστον φαιδρό να εμφανίζονται ξαφνικά κάποιοι “οιονεί χειρουργοί” για να σώσουν την οδοντιατρική επιστήμη από εμάς.

4. Σταθερή επιδίωξη των Ελλήνων Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών είναι η επαναφορά της ειδικότητας μας ως “Ιατρικής και Οδοντιατρικής”, δηλαδή και στις δύο επιστήμες που υπηρετούμε σταθερά. Αυτό θα είχε επιτευχθεί ήδη εδώ και έναν χρόνο, εάν η νομοθετική ρύθμιση δεν ανεκόπτετο δολίως από την ίδια ομάδα “οιονεί χειρουργών” που προσδοκά σε ίδρυση νέας χειρουργικής οδοντιατρικής ειδικότητας.

5. Η οποιαδήποτε χρήση τίτλου ιατρικής ή οδοντιατρικής ειδικότητας απαιτεί δύο πράγματα: α. την ύπαρξη της και β. την κατοχή του τίτλου. Εάν δεν ικανοποιούνται αυτές οι δύο συνθήκες και παρόλα αυτά κάποιος χρησιμοποιεί τον τίτλο του “ειδικού”, τότε διώκεται ποινικά. Οι νόμοι κάποια στιγμή εφαρμόζονται ακόμα και στη χώρα μας, ας το πάρουν όλοι απόφαση.

6. Πανευρωπαϊκά υπάρχει η τάση μείωσης -ή και εξάλειψης- των οδοντιατρικών ειδικοτήτων, αντίθετα επιδιώκεται η επιστημονική ενδυνάμωση του Οδοντιάτρου σε όλα τα αντικείμενα της Οδοντιατρικής επιστήμης, αλλά παρόλα αυτά κάποιοι συζητούν για “νέα χειρουργική ειδικότητα” ωσάν οι ΣΓΠΧ ξαφνικά έπαψαν να υπάρχουν. Σας καλούμε λοιπόν να σκεφτείτε ποιος οφελείται από κάτι τέτοιο. Ο Έλληνας Οδοντίατρος; Ο Έλληνας ασθενής; Ο συνάδελφος που θα κρεμάσει ταμπέλα ειδικού δίπλα σας, ενώ η “ειδημοσύνη” του εξαντλείται στις ίδιες χειρουργικές πράξεις που εκτελείτε όλοι στα ιατρεία σας; Η απάντηση είναι σαφής.

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Ο Πρόεδρος της ΠΔΕ                                     Η Γενική Γραμματέας της ΠΔΕ

 

 

Δημήτριος Πατταδάκης                                   Αθηνά Σπανού DMD

DMD ΣΓΠ Χειρουργός                                     MD ΣΓΠ Χειρουργός

 

 

 

Κατεβάστε το έγγραφο εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο